Klub Netradičních Sportů a Turistiky

SAMOTA

Šinkvice - závody spřežení

Závody spřežení v Moravském Krumlově mne tak zaujaly, že jsem si nenechala utéct finále MR - v Šinkvicích. Pro ty, co neví o co jde - snad první složka Výběr dokáže v kostce přiblížit víc. V ostatních složkách jsou detailněji vidět jednotlivé překážky, navigace a vůbec spolupráce celého týmu.

Celé to bylo úchvatné. Jako koňák (jezdící dříve spíš na plnokrevných koních) obdivuji ochotu zapřažených koní k tvrdé a dynamické práci, jejich ovladatelnost a toleranci. Většina koní co jsen já znala, by při prvním zádrhelu přerazila oje, rozebrala postroj a už by se víckrát k vozu nepřiblížila :) - dobře já znala jezdečké koně. Zdálo se mi že začínám konečně chápat výsledky staletí šlechtění kladrubáků a lipicánů - nejen exteriér, ale hlavně povaha - jsou naprosto úžasní a pro tuhle práci skutečně stvoření.
Výběr
Výběr
(56 obr.)
Pony
Pony
(64 obr.)
Jednospřeží
Jednospřeží
(63 obr.)
Dvojspřeží - 1.
Dvojspřeží - 1.
(100 obr.)
Dvojspřeží - 2.
Dvojspřeží 2.
(100 obr.)
Čtyřspřeží
Čtyřspřeží
(137 obr.)

Jako musher zapřahám desítku - tedy psů :) S obdivem jsem sledovala logiku řízení čtverek. Už jsem párkrát někde zůstala chycená, když mne neúprosná fyzika -nebo chyba- přišpendlila na strom uvnitř zatáčky :). Tuším jak je důležité mít zadáky, kteří si nezkracují trať a podrží saně/káru ve správném poloměru. Navíc saně jdou řídit, případně poponést :) Ale koně - nepochopila jsem, jak je možné přesvědčit zadní pár, aby šel na opačnou stranu než přední - a protáhl tak bryčku bezpečně kolem překážky. Vždyť mají společné opratě! :) Mám podezření, že to koně znají a chápou, že to je důvod, proč se některá spřežení proplétala nástrahami hladce a jiná měla problémy. Úžasná spolupráce mezi člověkem a koňmi...klobouk dolu, kteří si dokáží vytvořit se svým spřežením takový vztah a předvést úžasný výkon. Úsměvné je, že kdyby nebylo těch "méně dokonalých", ani bych si neuvědomila, jaké jsou v překážkách pasti a zádrhely.

Výsledky. A pro příště? - Kalendář koňských akcí je na stránkách České jezdecké federace.
Hela Levíčková, přepracováno 29.12.2009, levicek@mushing.cz