Klub Netradičních Sportů a Turistiky

SAMOTA

Ledová jízda - 18. ročník

Ledovka - expediční závod, kdy tým tvoří 8-10 psů, musher a běžkař. Vše, co tým bude potřebovat, si musí vyvézt s sebou nahoru a poslední den dovézt zase dolů. Takto asi je možno shrnout pravidla tohoto úžasného závodu. Díky nepříznivé letošní zimě se pořadatelé rozhodli pro kratší tratě a byl pozměněn časový rozvrh: Prolog se nekonal. Příjezd byl v sobotu do oběda, odpoledne start první etapy (z Horního Dvora). Cíl měl být na Tetřevích boudách. Bivak. V neděli dvě etapy kolem 30 km, bivak, v pondělí sjezd dolů. Jak to ve skutečnosti probíhalo, napíšu u jednotlivých etap.
Sobota
Sobota
(32 obrázků)
Neděle-1
Neděle-1.etapa
(87 obrázků)
Neděle-2
Neděle-2.etapa
(83 obrázků)
Pondělí
Pondělí
(64 obrázků)

K závodu se dostavilo 9 týmů. Tak nízký počet závodníků je smutný a je podnětem k přemýšlení, jak dál. V naší republice není 25 longových týmů (desítek). Je stále otázkou, zda by bylo vhodné odlehčit přísná pravidla Ledovky, nebo zda hledat jiné cesty. Za sebe si myslím, že základní logika by měla zůstat: 8-10 psů, běžkař, vše s sebou na bivak. Myslím ale, že by se mohlo trošku odlehčit v náročnosti - například rozdělení etapy na dvě části (ranní výjezd nahoru a odpolední etapa s menší zátěží) je velice příjemné jak pro psy, tak pro lidi. Myslím že by závodníci měli více zvažovat možnost, jak seskládat desítkový tým ze dvou týmů menších. Za sebe (za důchodce) bych do budoucna uvítala možnost turistické kategorie 30-50 km.

No uvidíme, co nám přichystá ročník 19. a už se těším na 20., který by prý měl proběhnout v trošku jiném, více etapovém stylu, se sjížděním do měst. Za tento 18. ročník bych chtěla moc a moc poděkovat všem pořadatelům z Krakonošského klubu taky svému běžkaři Michaluu Petruželovi.
Hela Levíčková, přepracováno 2.1.2010, levicek@mushing.cz