Klub Netradičních Sportů a Turistiky

SAMOTA

Honza Bláha - seminář Přirozená komunikace ze země

Honza začínal jako Parelliho muž, ale pak se vydal na svou vlastní cestu. S Gastonem předvádějí nádherné kousky o tom, co všechno jde, když se člověk a kůň dokáží domluvit. Nejde tu o nějakou cirkusovou drezůru, jde o pochopení toho, jak koně fungují - tedy jak myslí a co od člověka očekávají. Jako první posel těchto "přirozených" metod se veřejnosti představil Monty Roberts se svou knihou a pak filmem Zaříkávač koní. Mezi koňáky je však známější Pat Parelli, který neprohání koníky po kruhovce za účelem napojení, ale propracoval systém "Sedmi her". Honza z téhle metodiky vyšel a doplnil ji o svůj pohled. Nechci a nedokážu tady podrobně popisovat to, co jsme na semináři viděli, tak jen sem tam nějaký postřeh. Z pozice zkušeného koňáka (diváka :-)) to co vykládal a předváděl bylo naprosto jasné a zapadalo to do sebe. Ano, takhle to má fungovat. (Hlavologie - by řekla Bábi Zlopočasná)


Pokud chcete popis Sedmi her, vydejte se na Internet. Moc doporučuji stránky Honzy http://www.honzablaha.cz

Seminář probíhal na táboře Liškových na Vysočině poslední prázdninový týden. Byl pětidenní. Účastnilo se ho šest koníků s pánečky a taky hromada diváků. I diváci za účast platí a není to zas úplně málo. Protože to stojí za to. I doporučený postup "vzdělávání" je - napřed shlédnout jako divák, vyzkoušet doma, pak teprve se přihlásit s koněm.

Tady se pokusím jen o stručný komentář. Berte prosím v úvahu to, že sama jsem v tomto začátečník, viděla jsem to divácky a ještě ne od začátku. Takže se taky někde můžu mýlit.

Fotit seminář malinkým kompaktem bez objektivu je nesmysl. Fotky byly příšerné, bylo to daleko, málo světla nebo protisvětlo, no opravdu fuj. Nicméně věřím, že nějakou ilustrační hodnotu fotky mají. Někdy byly tak hrozné, že jsem zkoušela různé efekty, aby tam vůbec něco bylo vidět, tak se moc nedivte, hraje to všemi barvami -:))
(6.4.2005)
Seminář Honza Bláha - Úterý
Úterý
(57 obr.)
Seminář Honza Bláha - Úterý večer
Úterý večer
(7 obr.)
Seminář Honza Bláha - Středa
Středa
(17 obr.)
Seminář Honza Bláha - čtvrtek
Čtvrtek
(44 obr.)
Seminář Honza Bláha - Pátek
Pátek
(18 obr.)
Seminář Honza Bláha - Soutěže
Soutěže
(64 obr.)
Seminář Honza Bláha - Vázání
Vázání
(7 obr.)

Hela Levíčková, Přepracováno 10.11.2009, levicek@mushing.cz