Klub Netradičních Sportů a Turistiky

SAMOTA

Vázání koně - výchova utrhávačky

O co šlo - byl předveden pokus o nápravu kobylky, která se trhá z jakéhokoliv uvázání.

Kobylka zjistila, že se dokáže utrhnout z každého úvazu a praktikuje to všude. Nedá se nikde uvázat, ani na výletě...pořád jí někdo musí držet. To, že se snaží utrhnout, představuje i pro ni obrovské riziko úrazu, ohroženo je i její okolí.
Temperamentní koně se občas utrhnou, pokud jsou uvázaní příliš nakrátko, nebo pokud se o něco zachytí. Asi to má původ v nějakých obranných reflexech - pokud koně chytila šelma, buď se jí vytrhl, nebo byl sežrán. Takže když se kůň v panice trhá, dává do toho všechno.
Ale tahle kobylka nám ale předváděla, že její jednání vůbec není reflexívní, ale naopak, že jedná velice promyšleně.

KONĚ VAŽTE NAHORU, PSY DOLŮ - tohle byla úvodní Honzova poučka. Aby se kůň urval, potřebuje švih - aby do toho mohl pořádně cuknout a pak už něco povolí. Takže je třeba ten prostor pro švih omezit - proto uvazovat nahoru.
Honza si nechal udělat jakousi šibenici - její smysl je ten, že kobylku neuváže napevno, ale bude mít možnost lano povolovat nebo dobírat.
Kobylka se nechala naprosto klidně uvázat. Prohlížela si okolí a zjevně analyzovala situaci. Pak zkoušela zatahat - zjevně byla překvapená, že nemá co urvat. Časem došla k závěru, že to opravdu nepůjde jinak, než že se postaví na zadní a pořádně se s tím porve. Bylo to hodně dramatické a kobyla byla hodně paličatá a pořád vyvíjela tlak proti uvázání. Honza se jí snažil povolovat když tahala, ale pak rychle dobírat, aby neměla prostor pro to, aby do toho práskla.

Cílem lekce bylo, aby pochopila, že tlaku uhne tak, že půjde k místu uvázání, v našem případě tedy přímo pod šibenici. Aby pochopila, že bojovat proti tlaku je zbytečné. Trvalo to hodně dlouho, ale pak ten okamžik přišel - když zas Honza jemně zatahal přes šibenici, udělala konečně krok ve směru, nikoliv proti. Odměnou jí byl klid a povolené lano. (to už mi ale došly baterky ve foťáku)

Bohužel se dá očekávat, že zvyk je železná košile a že se z běžných úvazů bude trhat dál. Ale naučila se, že z dobře vedeného horního úvazu to utrhnout nepůjde. Prý je dobré mít úvazy pro takovéto koně na zdi ve výši asi 2m.

Tenhle nápravný postup byl hodně radikální a velmi rizikový. A jeho opodstatněnost? Kůň, který se opravdu nenechá uvázat, má slušnou šanci, že skončí na jatkách - buď proto, že se se sám zraní při trhání, nebo při následném útěku anebo že majitel nebude mít odvahu (a zodpovědnost) si tak problémové zvíře ponechat.

ALE SAMI TOHLE NIKDY NEZKOUŠEJTE !!!
01Seznameni.jpg
01Seznameni.jpg
02PlnaPozornost.jpg
02PlnaPozornost.jpg
03Zkousi.jpg
03Zkousi.jpg
04PremysliAnalyzuje.jpg
04PremysliAnalyzuje.jpg
05UzToMaVymyslene.jpg
05UzToMaVymyslene.jpg
06JasneZeToZkusila.jpg
06JasneZeToZkusila.jpg
07NechceToAkceprovat.jpg
07NechceToAkceprovat.jpg


Hela Levíčková, Přepracováno 10.11.2009, levicek@mushing.cz