Klub Netradičních Sportů a Turistiky

SAMOTA

Ledová jízda

Úryvek z propozic Ledovky Musher klubu Krakonoš:
"Memoriál Dr. Václava Vojtěcha - 19. ročník
Výjimečný závod, v němž družstvo tvoří musher se psím spřežením a lyžař.
Závod inspirovaný dlouhými traily arktickými pustinami, při nichž si musher veze vše potřebné s sebou. Závod je pořádán na paměť tragicky zesnulého českého polárníka, účastníka expedice admirála Byrda, Dr. Václava Vojtěcha."


Organizační žezlo Ledovky přebral letos Radek Havrda a celá akce se nám představila novém kabátku. Hlavní změnou bylo místo bivaku - v trempské osadě Na Brodě. Radek také usoudil, že musherům zmírní vločkovou a nudlovou dietu (dříve bylo v pravidlech Ledovky, že si týmy musí vézt VŠECHNO s sebou, na bivaku bývala povolena pouze voda pro psy a pivo pro mushery, pro nezletilé čaj). Radek už v propozicích sliboval na bivaku baštu pru mushery, teplou vodu v kotlině pro psy a hlavně slámu do pelíšků.
Délky tratí byly plánovány do 50 km.
Pátek na trati
Pátek na trati
(72 obr.)
Pátek bivak
Pátek bivak
(36 obr.)
Sobota na trati
Sobota na trati
(88 obr.)
Sobota - bivak
Sobota - bivak
(39 obr.)
Neděle na trati
Neděle na trati
(41 obr.)
Vyhlášení - jen střípky
Vyhlášení
(8 obr.)
Jak to viděl Laďa
Jak to viděl Laďa
(46 obr.)
Do poslední chvíle jsem s naší účastí váhala, chlapi (Martin a Laďa) jet chtěli, já také - vím, že těžká pomalá práce na Ledovce dokončuje budování svalů u psů v první sezóně. Ale - naši psi nedostali na podzim klasickou mid-long připravu (2-3 hod tréninky), byli vedení spintově, jen Martinův tým měl najety nějaké výlety. V sezóně pak sem tam midy max 40 km - to není ideální příprava pro zátěž, kterou představuje kompletní třídenní výbava pro deset psů, lyžaře a mushera, vláčená v saních po hřebenech Krkonoš. Poslední závody Ružbachy na 7 km také nebyly ideální přípravou :).
Takže jsme se rozhodli, že dáme v pondělí a v úterý těžké tříhodinové krok-klus tréninky a když to psi dají dobře, tak na Ledovku pojedeme.
Ze sprintové šestky jsem nakonec požádala jako leadra zkušenou Fatu, přidala jádro A-MU týmu, k tomu pomalou Arimu, mladého Dumpa, na kterého budu muset dávat pozor, stejně jako na velmi tvrdě pracující Bayley a Ditu. Jako desátého psa jsme si půjčovali Viky od Michala Merhauta.
Martin měl stabilní tým se staršími psy, v leadru s Koridou, Fintou či Tekilkou. Desátá byla blumice Mia Martinovy běžkařky Marušky Ševelové. Můj běžkař byl Laďa Tkadlec - kamarád, který nám občas pomáhá s tréninkem. Doma zůstali sprintoví koníčci, Axa a Falco.
Start byl na parkovišti v Horním Dvoře, prolog ve čtvrtek po Horské silnici, Klecanda, Kolínská, Tetřevky, Rejdištěm dolů a po Horské silnici domů. 25 km. Kdo chtěl, mohl s běžkařem. Martin to využil, Maruška se bála, jak Mia půjde v týmu. Já musela hodně brzdit, Arina a Viky neměly rychlost. Stačilo to na třetí místo (poprvé a naposled tak dobré místo :) Pokračování v sobotu...
Hela Levíčková, 13.4.2009, levicek@mushing.cz